T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / KEÇİÖREN - Vecihi Hürkuş Anadolu lisesi

Uykunun Başarımıza Etkileri

 

UYKU –UYKUSUZLUK BAŞARIMIZI NASIL ETKİLER

            Evde kaldığımız bu dönemde yaşam düzenimizde aksaklıklar, düzensizlikler olabiliyor. Bunlardan biride uyku düzenimiz. Uyku düzemizdeki bozulmalar bedenimizi, zihnimizi, genel sağlık durumumuzu sandığınızdan çok daha fazla olumsuz etkiliyor.

            Sabah okula gitme zorunluluğunun ortadan kalkması, kişilerin geç vakitte yatmasına , diğer taraftan uzaktan eğitim için erken kalkmak durumunda olmak kişinin uykusuz kalmasına, ders için kalkmayı ertelemesine ve bunun sonucunda bir taraftan uykusuzluk, diğer taraftan dersleri toparlayamama, ödevlere yetişememe sonuçlarını doğurmaktadır. Öte yandan bir kişi gece 04:00'te yatıp 12:00'de kalktığında günde 8 saat uyumuş olsa bile bu kaliteli bir uyku olmuyor. Çünkü gece özellikle saat 23.00 ile 04.00 arasında karanlık ortamda uykuda olmak bağışıklık sistemimizi, beyin süreçlerimizi, kaslarımızı ve hormonlarımızı onarıp gerçek dinlenmeyi sağlayan melatonin hormonun üretilmesini sağlıyor ve bu saatlerin dışında uyuduğumuzda bu hormon salgılanmıyor ve vücudumuz, zihnimiz, bağışıklık sistemimiz dinlenmiyor, güçlenmiyor. Sizler uykusuzluk sorunundan kaynaklanabilecek sıkıntıları, derslere konsantre olamamak, kendinizi yorgun hissetmek, dikkatin dağılması, çabuk sıkılma gibi yaşadığınız durumlardan fark edebilirsiniz. Eğer bu sıkıntıları yaşıyorsanız uyku düzeninize bakmanız ve gerekli düzenlemeleri yapmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

 

Uykunun olağan döngüleri değişip yeterli derinliğe ulaşamadığında, uykunun verimi kayboluyor. Bu durumda kişi zihnini toplayamıyor, konsantrasyon kaybı yaşıyor, yorgunluk hissediyor, bağışıklık sistemi etkilenebiliyor ve hastalıklara karşı daha dayanıksız duruma geliyor. Bununla birlikte hafızası da olumsuz etkileniyor, yaratıcılığı azalıyor ve tabii ki davranışlara da yansıyor bu. Uyku düzeninde kayma olan kişilerde davranış değişiklikleri başlıyor, sabırsız ve tahammülsüz olunabiliyor. Bu şekilde gün içindeki verim de maalesef kötü yönde etkileniyor. Son söz olarak, zamanında uyumanız  ve sabah okula gidiyormuş gibi erken kalkmanız, kahvaltınızı yaparak online derslerinize devam etmeniz, kendinizi motive edip, konsantre olup işlerinizi sürdürmeniz bu zor süreci başarıyla atlatmanıza yardımcı olacaktır. Lütfen buna çok dikkat edelim, göreceksiniz ki kendinizi daha motive, daha enerjik ve daha iyi hissedeceksiniz.

 

Vecihi Hürkuş Anadolu Lisesi

                                                                                                    Rehberlik Servisi

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.01.2021 - Güncelleme: 05.07.2023 14:03 - Görüntülenme: 302
  Beğen | 0  kişi beğendi