T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / KEÇİÖREN - Vecihi Hürkuş Anadolu lisesi

Meslek Seçimi Sürecinde Ailelere Tavsiyeler

VECİHİ HÜRKUŞ ANADOLU LİSESİ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

Sayın Velilerimiz,

Meslek seçimine giden yoldaki önemli aşamalardan biri öğrencilerin, 10. sınıfta ders seçimi yaparak 11 ve 12. sınıfta hangi alanda derslere devam etmeye karar vermesi ve üniversite sınavına hazırlanmalarıdır. Derslerdeki başarı, seçimin ne kadar doğru ve sağlıklı olup olmadığının anlaşılmasını sağlamaktadır.

Bu yıl pandemi nedeniyle siz velilerimize; Yüksek Öğretim Kurumları Sınav Sistemi (YKS) ve ders seçimi, öğrencilerimize; Yüksek Öğretim Kurumları Sınav Sistemi (YKS), ders seçimi, meslek seçimi, YÖK ATLAS (Üniversitelerin ve bölümlerin tanıtıldığı site) ve T.C Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi "UNI-VERİ" yani mezunların işgücü piyasa performansı hakkında bilgi veren projesi hakkında uzaktan bilgilendirme çalışmaları yaptık. Ayrıca daha önceden okulumuzdan mezun olan meslek sahibi öğrencilerimiz ile halen okula devam eden öğrencilerimizin gerçekleştirdiği meslek tanıtım videoları hazırladı, öğrenciler ile paylaştık, okulumuzun Youtube sitesinde yayınlamaktayız.

Meslek seçimi, hayatımızda verdiğimiz önemli kararlardan biridir, çünkü yaşamımızın üçte biri mesleğimizin etkinliklerini içermektedir. Meslek sadece para kazanma, geçim sağlama yolu değil, kendimizi ifade etme ve gerçekleştirme yoludur. Aslında, meslek seçiminde ana hedef; kişinin mutlu ve verimli olabileceği bir geleceğin planlanmasıdır. Yaptıkları işte mutsuz olan kişiler; bir süre sonra tükenmişlik duygusu yaşamaya başlamaktadırlar. Bu hem yaşam kalitesini hem de verimliliğini olumsuz etkiler.

Meslek seçiminin çocukluktan itibaren, yaşama "hedef ve anlam" katan bir yönü vardır. Bu anlam doğrultusunda harekete geçen genci, karar verme aşamasında bazı sıkıntılar beklemektedir. Genç bir yandan ergenlik problemleriyle meşgul olurken, bir yandan da geleceği ile ilgili bir seçim yapması gerekir. Hızlı bir fizyolojik ve fiziksel değişme içindeyken aynı zamanda gelecekteki eğitimi, kariyeri hakkında yeni kararlar verme baskısı, genci daha önce oluşturduğu kimliğini gözden geçirmeye zorlar ki bu da zor bir süreçtir. Bu süreçte öğrencilerin yaşadığı kararsızlıklar aslında gelişimin bir parçasıdır. Mesleki gelişim sürecinin sağlıklı yaşanması için, çocukların tümünün, her gelişim döneminde değişik derecelerde ailenin ilgi desteğine ihtiyacı vardır. Meslek seçiminde gencin tamamen yardımsız, desteksiz bırakılması doğru değildir.

 

PEKİ SİZLER BU SÜREÇTE ONLARA NASIL FAYDALI OLABİLİRSİNİZ?

 

Yazının devamı için lütfen tıklayınız.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.02.2021 - Güncelleme: 07.03.2024 21:02 - Görüntülenme: 551
  Beğen | 0  kişi beğendi