T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / KEÇİÖREN - Vecihi Hürkuş Anadolu lisesi

Hedef Belirlemenin Anahtarı

HEDEF BELİRLEME

15-02-2021





 

"NEDENLERİNİZ YETERİNCE GÜÇLÜ OLDUĞU ZAMAN, NASILI HER ZAMAN BULABİLİRSİNİZ."

 

Çalışmalarımızın anlamlı ve verimli olması için hedefimizin belirli olması önemlidir. Rastgele çalışmak yerine bu çalışmanın ne için gerekli ve değerli olduğunu bilerek çalışmak insanı daha çok motive eder, daha çok çalışmak için zemin hazırlar. Mutlu ve huzurlu bir hayatın en önemli özelliği anlamlı ve değerli çalışmalardır. Hedef koyarken ulaşılabilir ve motive edici olmasına dikkat etmelisiniz. Bu hedef sizi konfor alanından çıkaracak kadar etkili olmalı ama başarma ümidinizi kıracak kadar ulaşılmaz olmamalıdır. Çıtayı koyduğunuz yeri çok iyi ayarlamanız gerekir. Ulaşılabilir ve motive edici bir hedef koyduğunuzda içinizde buna ulaşmak için büyük bir azim ve istek doğar. Hedef belirlemede iki aşama vardır; karar alma ve harekete geçme.

Karar alma aşamasında – gerçekten ben ne istiyorum? – ben bunu neden istiyorum? bu isteğim beni nereye taşıyacak? - İsteğim gerçekleştiğinde ben kim olacağım?– bunun için sorumluluklarım var mı? – bu sorumlulukların gereklerini yerine getirmeye hazır mıyım? – bunlar için en uygun zaman nedir? Sorularını sormak harekete geçmenizi daha kolaylaştıracaktır. İsteğiniz, aldığınız karar ne kadar doğru olursa olsun harekete geçmeden sonuç alamazsınız. Kafasında yüzlerce isteği olan ama bunların hiçbiri için harekete geçmeyen biri olmaktansa aldığı her karardan sonra harekete geçen bir kişi olmayı tercih edin.

 

 HEDEF BELİRLERKEN ŞUNLARI KENDİNİZE SORUN:

 

HEDEFİME ULAŞMAK İÇİN GEREKLİ ÖZELLİKLERE SAHİP MİYİM?

Hedeflerinizi belirlerken kendi kapasitenizi ve yeteneklerinizi dikkate almalısınız. Kendinizi aşan veya size uygun olmayan hedefler belirlerseniz hayal kırıklığına uğrayıp, özgüveniniz zedelenebilir.

HEDEFLERİM OLUMLU, AÇIK, ANLAŞILIR VE GERÇEKÇİ Mİ?

Örneğin, hedefiniz YKSde başarılı olmak ise hedef cümleniz "Üniversiteyi kazanmak"  gibi değil, "X Üniversitesi Y bölümünü kazanacağım" gibi olmalıdır.

HEDEFE ULAŞMANIN BENİM İÇİN ANLAMI NE?.

Hedefin sizin için anlamını duyusal terimlerle tanımlayın. Yani bu hedefe ulaştığınızda ne hissedeceksiniz, ne duyacaksınız, ne göreceksiniz? Bunları zihninizde tasarlayıp hedefin sizin için taşıdığı anlamı netleştirin. Böylece motivasyonunuzu güçlendireceksiniz.

HEDEFİM ÖLÇÜLEBİLİR Mİ?.

Ne olduğunda hedefinize ulaşmış olacaksınız belirlemeniz gerekir.

HEDEFİM POTANSİYELİME UYGUN MU?.

Sayısal alanında başarısız olan öğrencinin mühendislik istemesi potansiyeline uygun hedef belirlememesine örnek gösterilebilir.

HEDEFİME ULAŞMAK İÇİN TÜM KAYNAKLARA SAHİP MİYİM?

Belirlediğiniz hedefe ulaşmak için ihtiyaç duyacağınız elinizdeki ve çevrenizdeki kaynakların ne olduğunu belirleyin.

HEDEFİME ULAŞMAK TAMAMEN BENİM KONTROLÜMDE Mİ?

Hedefinizi gerçekleştirme aşamasında kontrolün ne derece sizin elinizde olduğunu belirleyin. Eğer hedefinize ulaşmanızda başka insanların da rolü olacaksa onlardan nasıl yardım alacağınızı veya yararlanacağınızı belirlemeniz gerekir.

HEDEFİMİ YÖNETİLEBİLİR ADIMLARA BÖLEBİLYOR MUYUM?.

Hedefinizi açık ve net biçimde belirledikten sonra bu hedefe ulaşmak için atmanız gereken adımların planlanması gerekir. Planlama hedefe ulaşmada yol haritası çizer ve hedefe doğru ilerlemenizi izleme-değerlendirme imkanı sunar.

HEDEFİMİ GÖZDEN GEÇİRİP VE YENİDEN DEĞERLENDİRİYOR MUYUM?.

Hedefi gözden geçirmek hedefe ulaşmak için gerekli çalışmaların yapılıp yapılmadığını kontrol etmek, eksiklerin giderilmesini, zamanın verimli kullanılmasını ve motivasyonu sağlar.

 

 

"EN BÜYÜK ZAYIFLIĞIMIZ PES ETMEKTE YATIYOR. BAŞARILI OLMANIN EN KESİN YOLU HER ZAMAN SADECE BİR KEZ DAHA DENEMEKTİR. " Thomas Edison

 

ÖRNEK BİR HEDEF TABLOSU

HEDEF BELİRLEME:

Hedef: Tam olarak neye ulaşmak istiyorsun?

 

Ölçülebilir: Hedefine ulaştığını nasıl anlayacaksın?

 

Erişilebilir: Belirlediğin hedefe, çaba  ve kararlılıkla ulaşabilir misin? Hedefe ulaşmak için birinden destek  almak ister misin? Hangi konuda desteğe ya da bilgiye ihtiyaç duyarsın?

 

İlişkili: Neden bu hedef senin için önemli?

 

Zaman sınırlaması:  Ne zaman bu hedefe ulaşacaksın?

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.02.2021 - Güncelleme: 07.03.2024 21:03 - Görüntülenme: 413
  Beğen | 0  kişi beğendi