T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / KEÇİÖREN - Vecihi Hürkuş Anadolu lisesi

e-Twinning Projesi TOHUM KARDEŞLİĞİ

14-03-202214-03-202220-04-2022

Tohum Kardeşliği Projesi

 

Okulumuzda biyoloji öğretmenlerimizin yürüttüğü ''Tohum Kardeşliği''  Projesi  kapsamında öğrencilerimiz yerli ata tohumlarımızı tanıyorlar.

Yerli/atalık tohumlar binlerce yıldır değişen çevre iklim gibi koşullara uyum sağlayarak günümüze ulaşmayı başarmışlardır. Yerli tohumlar, genetiği değiştirilerek geliştirilmiş çeşitlere göre daha az su ve gübre kullanıyor. Bazıları hastalıklara ve zararlılara karşı daha dayanıklı. Aşırı su, gübre ve kimyasal kullanımı olmadığı için kirliliğe yol açmıyorlar. Ata tohumları sürdürülebilirlik için birer genetik hazine. Dolayısıyla gıdanın güvencesi olan biyolojik çeşitliliği destekliyor. Bulundukları yörenin çevre, iklim, toprak koşullarına uyum yetenekleri gelişmiş bu tohumların gelecek nesillere aktarılabilmesi için tohum çeşitliliğinin korunması, ekilerek çoğaltılması ve paylaşılması gerekiyor. Farklı bireyler tarafından tohumluk amacı için dahi olsa yetiştirilmesi ve farklı bireylerin kendi tohumlarını başkaları ile paylaşarak yetiştirilmesi ve o tohumun gerecek nesillere aktarılmasına katkı sağlayacaktır.

Projemiz için öğrencilerimiz ailelerinden veya yakın çevrelerinden yerli tohum getiriyorlar. Bu tohumların bir kısmı farklı öğrencilere verilecek. Tohumların bir kısmı da okul bahçemizde serada ve sera dışı açık alanda yetiştirilecek. Bahçesi olan öğretmenlere de tohum ve yetiştirilen fidelerden verilecek.

Okulumuz öğrencilerine okulumuzda çam ve diğer ağaç tohumlarından 9 Kasım 2021 tarihinde verildi. Bu tohumlar bir gece suda bekletildikten sonra 10 Kasım tarihinde çimlendirilerek fide oluşturulmak amacıyla saksılara ekim yapıldı. Öğrencilerimiz okuldan mezun olmadan önce fidanlar 11 Kasım Ağaç Dikme Bayramında  okul bahçemize ve uygun ağaçlandırma alanına dikilecek. Okulumuz için ağaçlandırma alanı temin edilebilirse Vecihi Hürkuş Hatıra Ormanı oluşturmayı hedefliyoruz.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.03.2022 - Güncelleme: 20.04.2022 10:20 - Görüntülenme: 415
  Beğen | 10  kişi beğendi